Hoge Raad doet uitspraak omtrent de bemiddelingskosten bij aanhuur woning

De Hoge Raad heeft gisteren uitspraak gedaan over een zaak waarin een huurder zijn bemiddelingskosten terugvorderde van makelaar Duinzigt. De huurder had gereageerd op een online advertentie (via Pararius.nl) op de website van de makelaar en vervolgens de woning gehuurd. De bemiddelingskosten die toen bij de huurder in rekening zijn gebracht, moeten nu dus worden terugbetaald omdat de Hoge Raad heeft vastgesteld dat uit het adverteren van de woning op zijn website bleek dat de makelaar tevens werkte voor de verhuurder. Dat is in strijd met de wet (het verbod op dienen van twee heren). Immers dat kan leiden tot belangenverstrengelingen.

De markt voor huurbemiddeling is door deze uitspraak volledig op zijn kop gezet. Veel verhuurmakelaars zullen hun verdienmodel nu definitief moeten omgooien. Huurders blijken in ieder geval gesterkt in hun rechten.

Wilt u als huurder, verhuurder of makelaar advies hoe om te gaan met de prejudiciële beslissing van de Hoge Raad, VDO Advocatuur & Mediation helpt u graag verder.

Huurders kunnen zich wenden tot onze partner LVDO Legal Services & Mediation (www.lvdo-legal.nl), zij stonden vanochtend in de Volkskrant met hun verhaal. Link: http://www.volkskrant.nl/economie/huurders-mogen-bemiddelingskosten-terugeisen-bij-makelaar~a4167401/

-->